‘Buat logo sambil hisap gam agaknya’ – Netizen dakwa logo Visit Malaysia 2020 buruk dan ini respon Menteri Pelancongan

Posted on

Viral di media sosial logo Visit Malaysia 2020 yang didakwa kelihatan buruk dan nampak tidak profesional serta ‘pereka’ logo berkenaan seperti ketandusan idea. 

“Buat logo sambil hisap gam agaknya designer ni. Dengan orang utan, monyet belanda, dengan penyu-penyu sekali dia bagi spek. 

“Alang-alang nak buat funny tu, bagilah pokok kelapa dengan KLCC pakai spek sekali,” tulis Hasrul Rizwan di Twitternya. 

“Ramai tak puas hati logo Visit Malaysia 2020 macam tahun 1901 zaman perang Jepun. Aku pun buatlah satu logo dalam masa 30 minit sebagai tanda protes. 

“Aku rasa Kementerian Pelancongan boleh upah ramai lagi graphic designer yang power. Diorang ambil mudah benda ini. Geram aku tengok,” tulis Muhammad Hidayatullah. 

Selepas dikecam teruk di media sosial, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz tampil memberikan penjelasan mengenai logo tersebut. 

“Kritikan itu adalah perkara biasa. Saya lancarkan di Chiang Mai dan semua orang memuji logo itu. Ianya untuk pelancong asing, bukan untuk kegunaan dalam negara, saya tidak kisah. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *